Samen kunnen we meer impact maken

Door:Daans Magazijn
Samen kunnen we meer impact maken

Een circulaire samenwerking tussen Stichting BEE-ideas, UWV, D-two en Daans Magazijn.

Circulaire IT vereist samenwerking tussen verschillende organisaties. Door hardware een tweede leven te geven, krimpt de Nederlandse IT-hardwarestapel en dragen organisaties bij aan milieudoelstellingen. Maar wist je dat er nog veel meer bereikt kan worden wanneer we apparaten een tweede leven geven? Bee-Organisation ontwikkelde een krachtig, landelijk programma voor praktijkscholing van IT-personeel en het uitbesteden van IT-werkzaamheden en maakt hierbij gebruik van refurbished hardware.

Benjamin Truijen, oprichter en directeur van BEE-organisation en stichting BEE-ideas: “Wij investeren in software-projecten met impact, dus al onze projecten dragen direct bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’S), of bieden mensen een praktijkleer ervaring, waardoor zij gemakkelijker uitstromen naar een betaalde baan in de IT”. 

Sociaal innovatieplan

Stichting BEE-ideas heeft een sociaal innovatieplan ontwikkeld. “Dit doen we samen met UWV en gemeenten landelijk, we zetten verschillende projecten in voor verschillende doelgroepen. Om mee te doen aan dit programma zijn er minimale vereisten, een laptop is er daar een van. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de mensen waarmee wij werken in het bezit zijn van een laptop. Ook gemeenten en UWV hebben niet de mogelijkheden voor de juiste digitale middelen. Wat betekent dat mensen niet mee konden doen aan ons programma. Dit was pijnlijk omdat dit juist de doelgroepen zijn waar we ons graag voor inzetten”.

Daans Magazijn en UWV-donatieprogramma

“Via een deelnemer werden we gewezen op UWV-donatieprogramma bij Daans Magazijn. Een initiatief dat natuurlijk perfect bij ons past”, aldus Benjamin. Maatschappelijke organisaties kunnen bij Daans Magazijn een aanvraag doen voor schenking van gebruikte hardware van UWV aan hun organisatie. Organisaties kunnen een aanvraag doen via Daans Magazijn om deze apparaten te herinzetten. BEE-ideas heeft zo’n aanvraag gedaan, en deze werd gehonoreerd. 

Toen de eerste lichting vrij kwam en het ook nog goede laptops waren die konden worden ingezet voor de doelgroep van BEE-stichting, waren zij daar erg blij mee. “Inmiddels ontvangen we binnenkort alweer de derde lading laptops van Daans Magazijn”. 

Een tweede leven

De laptops werden na ontvangst op verschillende manieren ingezet.

Benjamin: ‘“Allereerst kwamen de laptops terecht als ‘leenlaptop’ bij mensen die geen liquide middelen hadden, als zij nog steeds geen liquide middelen hadden op het moment dat zij een nieuwe baan kregen hebben we soms ook die laptops meegegeven. Daarnaast gingen de laptops ook naar mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Wij bemiddelen in onze projecten mensen wel echt naar een baan en blijven hen ook na zo’n project nog een jaar lang volgen. Deelnemers maken CV’s en een digitale pitch, en dit gebeurt allemaal op de gekregen laptops. Het is belangrijk dat zij bezig kunnen blijven”.

Ketensamenwerking

Deze samenwerking is een perfect voorbeeld van hoe meerdere organisaties samen kunnen werken om een hoger doel te dienen. UWV heeft apparaten die niet meer worden gebruikt, deze worden afgevoerd via D-two en via Daans Magazijn krijgen deze apparaten een tweede leven. De apparaten worden vervolgens ingezet door de BEE-stichting, waardoor mensen een kans krijgen om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij. Tot slot vertelt Benjamin: “Inmiddels hebben wij al meer dan 500 mensen aan werk geholpen. We willen organisaties aanmoedigen om net als Daans Magazijn ook sociaal te ondernemen en hun steentje bij te dragen aan sociale innovatie projecten. Denk eens buiten de geschetste kaders. Is je hardware inmiddels afgeschreven? Vaak kunnen apparaten nog prima worden ingezet. Heb je een wervingsprobleem? Gun eens kansen aan een sociaal initiatief. Samen kunnen we meer impact maken en helpen we meer mensen aan een betaalde baan!