Het verschil tussen refurbished en tweedehands

Door:Daans Magazijn
Het verschil tussen refurbished en tweedehands

Refurbished producten worden steeds populairder. Misschien heb je op bijvoorbeeld Marktplaats al eens een refubished of tweedehands product overwogen, maar twijfel je aan de kwaliteit. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten. Wist jij bijvoorbeeld al dat gebruikssporen niet altijd iets zeggen over de kwaliteit? Dit en meer in deze blog.

 

Een nieuwe telefoon, laptop of computer is vaak een grote uitgave. Zo kost een nieuwe iPhone al snel 750 euro, een bij een nieuwe laptop of PC ben je al gauw vijfhonderd euro kwijt.

 

De prijs van een tweedehands product verschilt vaak, maar is praktisch altijd lager dan de nieuwprijs. Tweedehands is meestal geen probleem voor meubels maar is bij elektronica vaak een ander verhaal. Sommige mensen zijn sceptisch over de kwaliteit, maar de buitenkant en de binnenkant zijn niet altijd op elkaar afgestemd. Daarover later meer, maar eerst:

 

Wat is het verschil tussen een refurbished en een tweedehands product?

Elk refurbished product is tweedehands, maar niet elk tweedehands product is refurbished. Een belangrijk verschil is dat een refurbished product veel uitgebreider is getest dan een tweedehands product. Als een product niet door deze tests komt omdat iets defect is, denk aan een kapot scherm of kapotte speaker, dan wordt dit vervangen. Bij laptops kijken wij bijvoorbeeld ook goed naar de accu. Onze accu's hebben een minimale capaciteit van 75% ten opzichte van een nieuwe accu.

Tweedehands producten zijn meestal niet uitgebreid getest maar worden vaak direct particulier verkocht, bijvoorbeeld op Marktplaats. Omdat het product niet goed gecontroleerd is kan het product in elk denkbare staat zijn.

 

Keurmerk iPhones en iPads

Sinds 2019 is er een keurmerk voor refurbished elektronica, opgericht door Techniek Nederland. Producten die dit keurmerk hebben zijn op vijftig punten getest, zoals de camera en het geluid. Op elk product met dit keurmerk zit een garantie van 2 jaar. De iPhones die door Daans Magazijn worden verkocht dragen dit keurmerk.

 

Buitenkant

De meeste aanbieders van refurbished producten werken de gebruikssporen zoveel mogelijk weg. Denk bij laptops aan oppoetsen van de behuizing en bij telefoons het vervangen van een oud scherm. Het is belangrijk om te weten dat een product er heel slecht uit kan zien, maar nog wel heel goed kan werken. Dat geldt uiteraard ook andersom. Daarom is het verstandig om altijd even naar de binnenkant van een product te kijken.

 

Binnenkant

Als je een computer koopt is het vaak makkelijk om even naar binnen te kijken. Bij een laptop, tablet of smartphone is dit vaak lastiger. In een computer kan je kijken naar de kabels, deze moeten goed vast zitten. Een harde schijf is ook belangrijk. Soms zitten er nog oude harde schijven in die een groter risico lopen om kapot te gaan. Mede daarom raden we je bij Daans Magazijn altijd aan om te kiezen voor een SSD-upgrade. Meer informatie hierover vind je in ons blog hierover. Als je een tweedehands of refurbished product wil beoordelen moet je hier dus op letten. Wil je jezelf dit besparen en zeker zijn van goede kwaliteit? Kijk dan even in onze webshop.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »